48. ROĐENDAN KINOKLUBA "GIMNAZIJA"

S ciljem popularizacije filma i filmske umjetnosti gimnazijski profesor Rudolf Čmelar i trinaest učenika požeške Gimnazije utemeljli su 23. veljače 1973. godine Kinoklub „Gimnazija“. 

POČECI

Od tehnike u vlasništvu kluba bila je jedino polovna N-8 kamera Quarz 700 M. Članovi su počeli intenzivno proučavati filmsku literaturu s namjerom da čim prije počnu snimati filmove. Iste godine u listopadu, kao novi profesor Gimnazije, preuzeo sam  brigu za rad filmskog kluba. U početku smo, koristeći školske 16 mm projektore, prikazivali učenicima igrane filmove koji su bili vrlo dobro posjećeni, a filmskom kamerom su snimljeni prvi probni materijali. Nedostajalo je tu koječega potrebnog za snimanje filma, jedino je entuzijazma bilo na pretek. Ipak, godinu i pol kasnije uz još nešto posuđene opreme i nabavljenu skromnu količinu filmske vrpce snimljen je i potpuno završen prvi dokumentarac o evakuaciji učenika iz škole u uvjetima opasnosti. To je bo golemi poticaj učenicima da budu još bolji. Dolazili su novi članovi s novim idejama. Iako još uvijek skromnih materijalnih uvjeta počelo se više snimati, došle su i nagrade na festivalima i pokrenut je kotač koji se još uvijek vrti.

GFR FILM-VIDEO I HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA

Kroz klub su prošle stotine učenika, snimljeno je oko 350 filmova, osvojene su brojne nagrade u zemlji i inozemstvu, sklopljena trajna prijateljstva. Zadovoljstvo bavljenja  nečim što ih je zanimalo i ispunjavalo ostalo je kao najveća nagrada za sve vrijeme koje su proveli zajedno. Bivši članovi Kinokluba „Gimnazija“ su odlaskom na studije odlučili nastaviti se baviti ovim lijepim hobijem te su osnovali „Filmsku radionicu“, a oba su kluba tijesno surađivala i stariji su uvijek bili spremni pomoći svojim mlađim kolegama.

Dvadeset godina kasnije, točno 23. veljače 1994. godine, temeljem Zakona o udrugama registrirana je nova udruga pod nazivom GFR FILM-VIDEO koja je bila sljednica dvaju požeških kinoklubova. Udruga je imala i sekciju mladih nastavljajući svoju tradiciju rada s mladima. A ti mladi su 1993. godine bili aktivni sudionici projekta koji je Požegu učinio planetarno poznatom. Naime, te godine je pokrenut "Hrvatski festival jednominutnih filmova" koji se od tada održava svake godine i na koji su do sada pristigli filmovi iz preko 90 zemalja iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata. No, to nije sve. 1994. godine počelo je s radom Art kino koje ove godine ulazi u 28. godinu svoga neprekinutog djelovanja omogućujući stanovnicima Požege, a i šire, i ovakvu vrstu filmskih programa. „Požeški filmski tjedan“ traje neprekidno od 2014. godine s brojnim projekcijama filmova za sve uzraste kao i već tradicionalnom filmskom radionicom za osnovnoškolce. U ovoj priči mladi nisu nikada zaboravljeni i uvijek ćemo im biti pri ruci savjetom, uputama i vježbama imaju li interes za snimanje filmova, fotografiranje, prevođenje filmova što može biti izuzetno korisno i za bolje znanje stranih jezika i opću kulturu općenito.

PRIDRUŽITE NAM SE!

Zaključujem. Već gotovo pola stoljeća radim s mladima i gledam kako napreduju i uživaju baveći se ovim djelatnostima i često se divim njihovoj kreativnosti i nezamislivim idejama. Stoga pozivam sve mlade da se uključe u filmske aktivnosti, volontiranje na filmskom festivalu i upoznavanju novih ljudi i kultura kao i svim ostalim ponuđenim aktivnostima. Dođite, nećete se nikada pokajati i to će vam zauvijek ostati kao jedno divno životno iskustvo i uspomena.

Autor: Željko Balog, mag. edukacije