U utorak, 24. listopada 2023. godine, Gradsko kazalište Požega otvorilo nam je svoja vrata te pružilo priliku za prisustvovanje novoj kazališnoj predstavi „Gostioničarka“, požeškoj publici premijerno prikazanoj 20. listopada. Predstava je nadahnuta motivima književnog teksta jednog od najznačajnijih talijanskih komediografa 18. stoljeća, Carla Goldonija.  Nakon dugih 70 godina, članovi požeškog kazališnog ansambla u naš grad ponovno donose izvrsnu komediju koja se kroz duhovite dijaloge i suptilnu studiju karaktera dotiče vječne teme muško-ženskih odnosa.

„Gostioničarka“ je nastala u produkciji Gradskog kazališta Požega pod redateljskom palicom iskusnog glumca Davora Svedružića. U izvedbi vedre i inteligentne gostioničarke Ruže gledali smo Požežanku Ružicu Maurus, Marin Klišmanić utjelovio je Kapetana Luju Bona, a u ostalim se ulogama pojavljuju Antonio Jakupčević kao Gabor Fösveny Balatoni Gróf, Goran Malus kao Gospodin Antun Svinjarević, Ivan Vukelić kao Franjo, Matko Trnačić kao Mali te Lena Medar i Anabela Sulić koje su utjelovile Anu i Marijanu.

Mediteransko je ozračje izvornog djela zamijenjeno malenom slavonskom gostionicom sredinom prošloga stoljeća. Tu nikada nije bilo mira. Kroz nju su svakodnevno optjecala brojna gospoda koja bi se, usprkos Ružinoj nezainteresiranosti za brak, borila za naklonost i ruku mlade, ali domišljate Gostioničarke. Među njima su najveći rivali bili bogati Gospodin Svinjarević koji je Ružu nastojao osvojiti skupim poklonima i laskavim riječima te preko ušiju zaljubljeni Grof Gabor koji svoju ljubav većinom iskazuje u nematerijalnom obliku. Osim dvojice udvarača, na Ružin šarm pada i Franjo, šutljivi, povučeni sluga i sobar.

No, kada u priču iznenada upadaju šarmantni Kapetan Lujo Bona, poznat kao ženomrzac, i njegov šaljivi sluga Mali, priča se u potpunosti okreće. Shvativši Kapetanov stav prema ženama, Ruža ga odlučuje zavesti što postaje sve teže i teže uz konstantna udvaranja Grofa i Gospodina Svinjarevića. No, u spas joj dolaze dvije mlade glumice, Ana i Marijana, koje zavode udvarače. Dok se Grof i Gospodin zabavljaju s glumicama, Ruža se posvećuje osvajanju i igri s Kapetanovim egom i osjećajima…

Dubina likova i vješta izvedba glumaca ostavlja nas u napetom iščekivanju te se postavljaju pitanja: Hoće li Kapetan popustiti ili će nastaviti biti žustri ženomrzac? Hoće li Ružu osvojiti svjetlucavi dragulji Gospodina Svinjarevića, Grofova slatkorječivost ili pak Franjina istinska ljubav?

Ova priča nas podsjeća na kompleksnost i nepredvidljivost ljudskih odnosa u ljubavi, ali nas potiče i na razmišljanje o prirodi ljubavi, slobodi izbora, te važnosti iskrenih emocija…

…jer iz svijeta punog laži i smicalica rijetki izlaze zadovoljni.

 

Tekst i fotografija: Tara Matijević, 2. b