Dana 7. ožujka 2020. u Gimnaziji u Požegi održano je 6. kolo HONI.

HONI - Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici odnosno Croatian Open Competition in Informatics natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta.


U ovom kolu sudjelovali su učenici Gimnazije iz Požege i Udruge informatičara Požeško-slavonske županije. 
Program je pokrenuo Hrvatski savez informatičara 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku - na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.
 
Kroz trinaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics - IOI).
 
Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-ožujak), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadatcima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.

 

Autorica: dr. sc. Ljiljana Miletić, prof.