Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici - prvo kolo održano je 17. listopada 2020.

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici je natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske organiziranih u ekipe koje predstavljaju njihove škole, informatičke klubove ili udruge, a natjecateljska sezona sastoji se od šest kola – od listopada do ožujka, i služi pripremi za informatička natjecanja te podizanju kvalitete znanja mladih programera.
 
Organizator Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici je Hrvatski savez informatičara, a za izradu zadataka zaduženi su stručni suradnici HSIN-a, sve redom bivši vrlo uspješni natjecatelji koji su u svoje vrijeme na međunarodnim natjecanjima osvojili pregršt sjajnih odličja za Republiku Hrvatsku.
Evaluacija natjecateljskih rješenja provodi se kroz Sustav za informatička natjecanja (Evaluator), autorsko djelo stručnih suradnika HSIN-a.

HONI - zadaci

 
Svako natjecateljsko kolo traje od 9:00 do 12:00 sati. Svi natjecatelji se pomoću podataka za pristup, koje će pravovremeno dobiti na svoje e-adrese, logiraju na Evaluator, pristupaju zadacima i rješavaju ih. Kada natjecatelj preda neko svoje rješenje, ono će se automatski evaluirati na probnim primjerima iz teksta zadatka te na službenim testnim primjerima. Evaluacija može potrajati između nekoliko sekundi i nekoliko minuta ovisno o trenutnom opterećenju sustava. Nakon što je evaluacija završena, natjecatelj će dobiti informaciju o broju bodova koje je to predano rješenje ostvarilo. Putem sustava za evaluaciju moguće je dobiti uvid u detalje evaluacije za probne primjere iz teksta zadatka. Za testne primjere bit će vidljiv samo ishod evaluacije, ali ne i detalji poput izlaza, potrošenog vremena i memorije. Rezultati evaluacije za službene testne primjere bit će poredani prema ishodu. (www.hsin.hr)
Dozvoljeni programski jezici su Python, Pascal, C/C++ i Java.
Prvo kolo natjecanja održano je 17. listopada, a sudjelovale su ekipe Gimnazije i Udruge informatičara Požeško-slavonske županije.
U provođenju  natjecanja  sudjeluju  profesori Sanja Grabusin, Hrvoje Humski i Ljiljana Miletić.

Autorica:

dr. sc. Ljiljana Miletić