Učeniku 4. b razreda naše Gimnazije, Benjaminu Varžaku, uručena je nagrada PMF-ova odjela za fiziku povodom njegova uspjeha na Državnom natjecanju iz fizike prethodne školske godine. Njegov komentar na nagradu i samo natjecanje pročitajte u nastavku.

Benjamine, dobio si nagradu od PMF-a, za što si nagrađen?

U svibnju prošle školske godine bio sam na Državnom natjecanju iz fizike i osvojio 5. mjesto, što spada među prve tri nagrade i nagrađen sam jer sam osvojio treću nagradu.

Čestitam! Hvala!

Što bi rekao, koliko je truda uloženo u taj uspjeh?

Pa, rekao bih da sam dovoljno truda uložio, svakako. Mogao sam čak malo i više, tako da sam bio iznenađen što sam osvojio tako visok plasman. Trudio sam se zajedno sa svojim kolegom Erikom Hajpekom. Išli smo subotama na dodatne pripreme s profesorom Ivicom Marinovićem, kojem bih želio posebno zahvaliti na uloženom trudu i volonterski odrađenom poslu u njegovo slobodno vrijeme. To je bilo skoro svake subote u drugom polugodištu i mali dio praznika. Zahvalio bih i Hrvoju Radošu, našem bivšem učeniku, a trenutno studentu FER-a, koji nam je također pomagao u pripremama.

Koliko ovaj uspjeh znači za tvoje daljnje školovanje odnosno karijeru?

Nisam to u početku znao, ali su mi na Državnom, nakon što sam osvojio treću nagradu, drugi kolege rekli da sam time zaslužio direktan upis na FER.

I, planiraš li upisati FER? Trenutno se dvoumim između FER-a i PMF-a, no imam još vremena za odluku.

Što si zapravo dobio za nagradu?

Za nagradu tamo (na samom natjecanju) nisam ništa dobio, nego su mi sad naknadno poslali knjigu o mehanici s potpisima triju profesora Fizičkog odsjeka PMF-a i vlastoručnom posvetom.

1

Kako si se osjećao primivši nagradu? Je li bila neočekivana?

Svakako je bila neočekivana. Kao prvo, završila je prošla školska godina, to je bilo to, ja sam bio zadovoljan osvojenim mjestom i mislio da je jedina nagrada direktan upis na FER. No, nedavno mi je profesor rekao da trebam ići k ravnateljici primiti neku drugu nagradu za koju nisam ni znao da je povezana s tim natjecanjem. Kada mi je ravnateljica pokazala knjigu, bio sam jako iznenađen i nisam mogao vjerovati da su ju vlastoručno potpisali i napisali posvetu profesori PMF-a.

3

3

Hoće li ti knjiga biti korisna?

Nadam se da hoće. Nisam previše ulazio u građu kako se radi o gradivu prvih triju razreda, ali čini mi se da je knjiga jako kvalitetna te da će mi vjerojatno poslužiti na fakultetu.

Koji su ti budući ciljevi u ovom području?

Što se tiče područja fizike, razmišljao sam jedno vrijeme o upisivanju smjera Fizika na PMF-u, no nakon istraživanja o mogućnostima zapošljavanja zaključio sam da se ne vidim u ulozi znanstvenika na nekom institutu. Više sam zainteresiran za posao u nekakvoj tvrtki, primjerice na poziciji programera. Zato me više privlači Računarstvo na FER-u, tu je povezana i matematika, i fizika i informatika, što mi se čini malo zanimljivijim.

Što bi poručio mlađim učenicima koje zanima fizika? Imaš li neki savjet za njih?

Samo neka se nastave truditi. Neka si prvo postave dobre temelje u matematici i onda u fizici neće imati problema, samo neka prate na nastavi i postavljaju što više pitanja.

Na kraju bih još zahvalio svim profesorima koji mi predaju i koji su mi predavali te sadašnjem prof. Ivanu Šariću.

Hvala ti puno na razgovoru! Nema na čemu.

3

Intervju vodila: Lana Radošić, 4.b

Fotografije: Marija Mrkojević, prof.