Dana 13. studenog 2018., učenici četvrtih razreda Gimnazije okupili su se u konferencijskoj dvorani povodom prikazivanja dokumentarnog filma u znak obilježavanja 27. godišnjice pada grada Vukovara.

Ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić na početku je pročitala antologijski izvještaj slavnog novinara i žrtve velikosrpske agresije, Siniše Glavaševića te je tako dodatno probudila svijest i osjećaje prema ratnim zbivanjima u našoj Domovini. Zatim je uslijedio dokumentarni film scenaristice i redateljice Nade Prkačin, rođene Požežanke koja je zaslužna za brojna izvješća i reportaže vezane uz Domovinski rat te za sceniranje i režiranje tridesetak dokumentarnih filmova povijesne tematike. Uz navedeno autorica je i triju knjiga s temama iz Domovinskog rata. Na Laudato televiziji vodi gledanu emisiju "Moja Hrvatska" koja se bavi hrvatskom poviješću.

Njezin film, Štafeta smrti, koji je premijerno prikazan u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ukazuje na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenoga 1991. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od jedanaest hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj s civilima danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Duro Kovačević (glavni pripovjedači u filmu). Smisao filma podsjetiti je mlade na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodu i neovisnu Hrvatsku.

No, ovo je bio samo prvi dio obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara. U subotu, 17. studenoga, okupit ćemo se kako bismo zajedno zapalili svijeće za sve žrtve Vukovara i Domovinskoga rata.