INTERVJU S UČENIKOM DAVIDOM MATIJANIĆEM

Državno Natjecanje iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola održano je od 19.-22. ožujka 2019. godine u Primoštenu. Na državnu razinu pristupilo je 172 pozvanih učenika, a natjecanje se odvijalo u kategorijama: Logo, Primjena Algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera. Naši učenici pokazali su kako se upornim radom mogu postići odlični rezultati.

 

David Matijanić (2.a) osvojio je 2. mjesto u kategoriji Osnove informatike dok je Karlo Gjogolović (4.b) osvojio 10. mjesto u kategoriji Algoritmi.

 

David Matijanić, učenik 2. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije ispričao nam je svoja iskustva iz Primoštena, ali i rekao koliko se dugo pripremao za natjecanje te tko mu je najviše pomogao kako bi postao drugoplasirani na državnom natjecanju.

1. Možeš li nam se predstaviti?
Ja sam David Matijanić. Imam 16 godina i učenik sam 2. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi.

2. Prije dva tjedna osvojio si 2. mjesto na Državnom Natjecanju iz informatike. Jesi li očekivao taj rezultat?
U 8. razredu bio sam 3. na Državnom Natjecanju iz informatike pa sam vjerovao kako i ove godine mogu ostvariti dobar plasman, ali nisam očekivao da ću zauzeti jedno od prva tri mjesta.

3. Kada si počeo s pripremama za natjecanje?
Ne mogu reći kako nisam učio i rješavao zadatke za školsko i županijsko natjecanje, ali s intenzivnim pripremama započeo sam kada sam saznao da se moje ime našlo na popisu za državnu razinu natjecanja.

4. Osim uloženog truda, je li još netko zaslužan za tvoj uspjeh?
Za ostvarenje moga uspjeha zaslužan je i profesor Hrvoje Humski koji od početka drugog polugodišta održava dodatnu nastavu iz informatike na kojoj usvajamo nova znanja te rješavamo razne tipove zadataka. Uz pomoć i podršku profesora Humskoga, svakako moram zahvaliti i svojoj obitelji koja me uvijek motivira i potiče u svemu što radim.

5. Možeš li nam ukratko ispričati svoja iskustva iz Primoštena?
Natjecanje je trajalo četiri dana, od utorka do petka. Nakon smještaja u hotelu Zora, svečanim otvorenjem i prigodnim govorima uvaženih djelatnika započeo je cjelokupan program. Sljedeći dan utrošio sam na ponavljanje naučenog gradiva. U četvrtak, na dan natjecanja imao sam veliku tremu te sam s nestrpljenjem očekivao početak natjecanja. Nakon riješenog testa bio sam jako zadovoljan i sretan jer sam očekivao dobar ishod natjecanja, moja sreća potvrdila se u poslijepodnevnim satima kada smo konačno saznali rezultate. Ovih nekoliko dana ostat će mi u lijepom sjećanju te sumnjam da ću ih ikada zaboraviti.

6. Vjeruješ li da nagodinu možeš ponoviti ovaj plasman ili čak osvojiti prvo mjesto?
U kategoriji Osnove informatike zajedno se natječu učenici od 1. do 4. razreda, stoga vjerujem da će nagodinu biti zadatci iste težine kao i prije desetak dana. Svakako ću se potruditi naučiti stvari koje ove godine nisam dobro riješio te usvojiti dodatna znanja koja će mi nagodinu pomoći da možda ostvarim još bolji rezultat.

7. Jesi li išao na još neka natjecanja?
Na natjecanju iz engleskog jezika osvojio sam 1. mjesto na županijskoj razini, a za županijskom natjecanju iz matematike postigao sam „izvrsno“ zadnje mjesto.

8. Osim informatike, koji su ti najdraži predmeti?
Vrlo dobro vladam engleskim jezikom te smatram da je sve više potreban u današnje vrijeme. Uz engleski, jedan od dražih predmeta mi je i matematika koja mi je vrlo korisna jer ima poveznicu s informatikom.

9. Baviš li se nečime izvan škole?
Idem u teretanu godinu dana, a vježbanje mi pomaže da se odmaknem od svakodnevnog sjedenja za stolicom u školi, ali i kod kuće dok učim.

10. Što radiš u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme najčešće spavam, slušam pjesme ili se družim s prijateljima. Ponekad kreiram i igrice.

11. Gdje vidiš sebe za 5 godina?
Ne volim previše unaprijed razmišljati o budućnosti, ali zasigurno bih trebao biti na fakultetu, nadam se na FOI-u.

12. Što smatraš svojim najvećim postignućem u životu?
Jednostavno rečeno, svojim najvećim postignućem u životu smatram upis u gimnaziju. Sa završenom gimnazijom moći ću upisati željeni fakultet koji je prvi korak prema poslu koji ću raditi.

13. I za kraj, što je za tebe „ključ“ uspjeha?
Glavni preduvjet za uspjeh je svakako upornost. Ako nismo uporni u izvršavanju poslova koje radimo ili aktivnosti kojima se bavimo ne možemo postići željeni rezultat. Također trebali bismo se okušati u raznim aktivnostima jer uvijek postoji nešto u čemu bismo mogli biti jako uspješni, a zapravo toga nismo ni svjesni.

 

Čestitamo učenicima Gimnazije, Davidu i Karlu, kao i njihovom mentoru, profesoru Hrvoju Humskom, na uloženom trudu i radu koji su rezultirali postizanjem izvrsnih rezultata na državnoj razini. Karlu želimo što bolji uspjeh na državnoj maturi te upis na željeni studij, a Davidu i nagodinu dobar plasman na državnom Natjecanju iz informatike.

 

Autorica teksta: Laura Kuretić, 3. b