Naši su Gimnazijalci i ove godine bili počašćeni posjetom profesorice Ilone Kirchnerove iz Daruvara. Gospođa Ilona posjećuje učenike polaznike Češkog jezika i kulture već nekoliko godina kako bi ih poučila običajima i standardima u nama bliskoj državi - Češkoj. Ove školske godine posjećivat će ih, rekla je, nekoliko puta u polugodištu, kako bi vodila kreativne radionice sa svim učenicima Češkog jezika i kulture.

1

Učenici koji pohađaju Češki jezik i kulturu dana 08.11.2023. imali su ugodno iznenađenje na satu - posjetila ih je ni manje ni više - prava Čehinja, učitelka Ilona! Kao i prijašnjih godina, tradicionalno nam je došla u goste gospođa Ilona Kirchnerova iz Daruvara (inače iz drugog po veličini češkog grada Brna). Profesorica je organizirala kreativne radionice u kojima će učenici sudjelovati tijekom cijele godine.

Tema koju je osmislila je promoviranje Češke osnivanjem vlastite turističke agencije. Radionice će se voditi u etapama kako bi na kraju predstavili svoju vlastitu agenciju promotivnim letcima koji moraju sadržavati sve dijelove jednog ozbiljnog promotivnog letka kao što su logo, marketinško ime itd. Danas su učenici imali jako važan zadatak – osmisliti ime. Svoju dobro poznatu kreativnost tada su itekako potvrdili! Agencijama pod nazivom Řeka piva, Cestovatel, Kokosové dobrodružství (Rijeka piva, Putnik, Kokosove avanture) putovat će Česi upoznavajući gradove Brno, Telč i Zelenu Goru! Nakon jednog putovanja, napisali su svoju najdražu naučenu riječ i pripremali se za svoju božićnu priredbu koja će se po prvi put održati u konferencijskoj dvorani uz češke božićne pjesme.

3

Učenicima su se ove radionice jako svidjele jer profesorice Ilona i Sanja vodile su nastavu na češkom jeziku gdje su učenici u ulozi prevoditelja i također na jedan kreativan način prisvajaju znanje o Češkoj. Sama pozadina ove priče je spojiti dva relativno bliska jezika, stvoriti neka nova prijateljstva i na koncu naučiti osnove češkog jezika. Radujemo se skorom susretu učitelke Ilone Kirchnerove i njenim kreativnim radionicama.

Uspješan projekt želimo našim Česima!

2

1

3

3

Tekst: Marija Maglajić, 2.e

Fotografije: Sanja Musil, prof.