Nismo se niti okrenuli, a već je početak 2021. godine! 2020. godinu pamtit ćemo po mnogim, za većinu ljudi, sudbinskim događajima.

Život nam se promijenio u sekundi. Svakog dana, kamo god pošli, nosimo masku sa sobom, u protivnom se izlažemo riziku zaraze virusom Covida-19. Školovanje, kakvo smo nekada imali, sada, nažalost, nije moguće jer je virus u posljednje vrijeme prodirao i u škole. Online nastava novi je način obrazovanja koji, zahvaljujući napretku tehnologije, ali i naporima profesora i učenika, poprilično dobro funkcionira.

Mnogi od nas ne mogu se vidjeti sa širom obitelji i prijateljima, pogotovo starijim osobama, jer su oni najviše izloženi. Ponekad ljudi situaciju ne shvate dovoljno ozbiljno i ne poštuju mjere samoizolacije pa ugroze tuđe zdravlje i zbog toga se kasnije kaju.

U ovoj situaciji važno je ostati smiren i odgovoran jer tako pomažemo i sebi, ali i drugima. Nakon ovoga životi će nam zauvijek biti promijenjeni i zauvijek ćemo ovo pamtiti, neki po dobrom, a većina - po lošem.

Događaji tijekom protekle godine naučili su nas jednu vrlo bitnu stvar - nikada ne uzimajmo lagodan život i dobro zdravlje olako! Uvijek tražimo dobro u svakoj situaciji, ma koliko ona loša bila.

Evo nekih savjeta kako pomoći sebi i drugima u uvjetima koji neki vole nazivati „novim normalnim“

Znači, završili ste u (samo)izolaciji. Opet. Kažem „opet“ jer, tko je bio u samoizolaciji samo jednom? Ima li takvih? Uglavnom, evo nekoliko stvari koje bi mogle pomoći.

Prvo i prvo, trebaš hobi koji ne uključuje nikakve ekrane (mobitel, računalo, tablet, televiziju).

Budući da je nastava online, posljednje što si smiješ dopustiti je da kasnije ponovno „visiš“ na mobitelu. Nećeš se dobro provesti, vjeruj mi, a pogotovo ako nakon toga moraš pisati neki seminar na računalu, a oči su ti već kao žeravica, a ako smo slični, osjećat ćeš se kao da si bacio/bacila vrijeme i nisi napravio/napavila ništa korisno. Zato ti savjetujem da pronađeš neki svoj davno zapostavljeni hobi (ili, ako imaš ambicije, novi) i ispuniš si slobodno vrijeme, ako ga uopće budeš imao/la uz školu. Ja sam, na primjer, ponovno počela svirati. To je nešto što sam prije jako voljela, ali u zadnje vrijeme zanemarila. Možeš crtati, čitati, pisati, a ako imaš mjesta u dvorištu ili sobi, možeš čak i trenirati (naravno, sam/a). Uz sve to, ne zaboravi i odmoriti jer nećeš ništa što radiš napraviti kako treba ako ti kapke pridržavaju čačkalice!

 

hhh

Sada nešto malo ozbiljnije. Bilo bi dobro da ne zanemariš ni svoj odnos s Njim.

Uvijek je dobro vrijeme da se pomoliš, zahvališ Mu, možda otvoriš Pismo…
Naravno, nismo svi vjernici i ovdje nema diskriminacije, ali sigurno imaš nešto u svom životu što ti daje smisao. Posveti tomu malo pažnje.

 

iii

Povezano s prethodnim (pa, ne baš, ali na neki način ipak da) posveti malo više pažnje i svojim ukućanima.

Sada imaš vremena. Imaš i previše vremena. Razmisli kako ti oni pomažu i učini nešto lijepo za njih. I jedna riječ je dovoljna!

Još jedna stvar koja je meni osobno jako važna, a vjerujem da nas ima još takvih, je radio.

U zadnje vrijeme više slušam radio nego što gledam televiziju i koristim druge medije. Preko radija lako saznaješ najvažnije informacije iz zemlje i svijeta, ali ono još bolje je to što čuješ neke nove pjesme nekih novih lica (ili bolje rečeno glasova) i nostalgično poslušaš neke stare stvari. Radio može svirati i dok pišeš zadaću ako te to ne ometa. Još jedan važan atribut radija je taj što probija neugodnu, može biti i sablasnu tišinu prazne sobe.

Posve  je normalno osjećati se nesigurno.

Smiješ vjerovati u dobru i pozitivnu budućnost, nadati se napretku, i zbog ove kombinacije virusa i potresa, vjerovati u povratak u „nomalu". U svakome zlu poneko dobro. Mnogi te povijesni događaji uče da i u najtežim trenucima, trenucima slabosti, tuge i bola život donosi razvedravanje, tj. nešto  pozitivno. Strpljivo, zajedničkim snagama iščekujmo sunčano, toplo proljeće, druženja s najmilijima, duge i snažne zagrljaje te mirne i tople domove. Bitno je da ispunjavaš svoju svakodnevnu rutinu, obavljaš svoje svakodnevne zadaće.

Opusti se uz stvari koje voliš i koje na tebe djeluju umirujuće.

Svi znamo dobru staru poslovicu „U zdravom tijelu, zdrav duh", odradi par relaksirajućih vježbi, opusti se. Dopusti si da budeš bez novih vijesti svaki dan, jer one još više doprinose stresu i opterećuju te.

Svi se nadamo da će ove nevolje što prije završiti. Vjerujmo da sve loše vremenom postaje bolje. U ovoj situaciji nemojmo raditi paniku, nego radije uživajmo u onome što imamo i cijenimo male stvari koje tek u (samo)izolaciji otkrivamo.

 

Autorice teksta: Mia Marinović, Terezija Tomić, 1.a; Lana Radošić, 1.b

Fotografije: M.M.

m