U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine, u gimnazijskoj je knjižnici nizom događanja obilježen Dan Europe. U nastavku pročitajte kako je bilo!

 

Sudjelovali su učenici članovi gimnazijskog debatnog kluba In media res pod vodstvom profesora Stefana Bunjevca dok su polaznici filmske skupine pod vodstvom profesorice Izabele Ivanović prikazali TV reportažu i osmislili zabavne kvizove za kraj.

Članovi debatnog kluba In medias res pripremili su prezentacijsku debatu na temu "Ovaj dom smatra da Europska unija treba biti ekonomska, a ne politička zajednica". Raspravljalo se o prednostima i nedostatcima ekonomske odnosno političke zajednice. Članice afirmacije, Nora Pisker i Martina Tomašević, okupljenima su predstavile tri argumenta: slobodna trgovina, konkurentnost na svjetskom tržištu i očuvanje političkog suvereniteta. Članice negacijske skupine Lucija Đurović i Mateja Ostojić govorile su o prednostima političke zajednice kroz tri argumenta: europski identitet, efikasnost i zajedničko djelovanje te povećanje životnog standarda.

Nakon zanimljive debate, članovi filmske skupine prikazali su rezultate video-ankete. U prikazanoj anketi učenici su građane Požege upitali hoće li izaći na predstojeće izbore za europski parlament te smatraju li da Hrvatska ima koristi od Europske unije.

Susret se nastavio interaktivnim Kahoot kvizom u kojemu su učenici provjerili svoje znanje o Europskoj uniji, a za najbolje uslijedile su i simbolične nagrade.

In medias res

Tekst: Mateja Ostojić, 3.b