Prvo online - kviz natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora održano je 12. ožujka 2021.

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak prvo online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Proteklih je godina ovo natjecanje organizirano samo za učenike osnovnih škola.

Kroz trideset pitanja kviza učenici srednjih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci 41 škole diljem Hrvatske, ukupno njih 246 raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu.

Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. Svaki je učenik u tročlanom timu na svom računalu rješavao natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima.

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Našu su Gimnaziju predstavljali učenici: Ana Gotovac (3. a), Luka Del Vechio (4. d) i Ante Ilić (4. d) koji su zauzeli odlično 8. mjesto.

Rezultati

Čestitamo učenicima te mentoricama, profesoricama Izabeli Ivanović i Nataši Puljašić na postignutom uspjehu!

 

Preuzeto s mrežne stranice Hrvatskog sabora