U sklopu Erasmus+ programa u Gimnaziji Požega provodi se KA2 projekt pod nazivom Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future. Projektne su aktivnosti zbog pandemije bolesti Covid 19 u zadnjih godinu dana obustavljene, no u skladu s epidemiološkim mjerama počele su se održavati kreativne radionice bojanja keramike.

Jedan je od glavnih ciljeva projekta upoznati učenike s azulejama, kao novim umjetničkim pojmom te otkriti ima li uvođenje znamenitosti drugih kultura utjecaja na motivaciju učenika i njihov umjetnički produkt.

Drevne zidane keramičke pločice zvane azulejo, prvotno korištene na španjolskim i portugalskim crkvama, samostanima i palačama od 15. stoljeća, korištene su i u brojnim kućama do danas. Odlaskom na Erasmus+ mobilnost u Portugal u prosincu 2019.  profesori umjetnosti imali su priliku upoznati se s različitim azulejosima koje su odlučili detaljnije istražiti i podijeliti svoj entuzijazam s učenicima te ih ukomponirati u nastavni proces.

Nakon što su se učenici upoznali s tehnikom azulejosa, krenulo se u oslikavanje pločica. Učenici su individualno oslikavali bijele pločice nijansama plave boje. Radionice su tijekom zime 2020. godine te tijekom ožujka i travnja ove godine vodile profesorice umjetnosti Maja Smoljanović i Vera Ćuže-Abramović.

Oslikane pločice koristit će se u estetske i edukativne svrhe. Izložit će se u učionicama i školskom hodniku uz popratni tekst i tako osvijestiti učenike o likovnim elementima, kompoziciji, perspektivi te portugalskoj umjetnosti i kulturi. Kroz upoznavanje s novim informacijama o drugim državama i uočavanje razlika likovnih izražaja pojedinih država doprinosi se razvoju tolerancije i uvažavanju mišljenja koje je drukčije od vlastitoga, što igra bitnu ulogu u odgoju i obrazovanju mladih ljudi.

Radionice će se u skladu s epidemiološkim uvjetima održavati i tijekom travnja!

p

U nastavku pogledajte portfolio učeničkih radova.