Matej Blašković je ove godine završio 4. a razred Gimnazije u Požegi. Sve četiri godine gimnazijskoga obrazovanja bio je odličan učenik, sudionik brojnih županijskih i državnih smotri i natjecanja na kojima je polučio značajne uspjehe. Iako je u obrazovnom smislu predmet njegova interesa dominantno područje matematike i fizike, u svim je predmetima pokazao zavidnu razinu znanja, interesa i prije svega marljivoga rada. Temelji njegovih školskih rezultata postavljeni su u OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici gdje je razvio jak interes za prirodoslovnim predmetima pa je nastavak školovanja u prirodoslovno–matematičkoj gimnaziji bio najbolji izbor. Njegovi uspjesi rezultat su i kvalitetnog obiteljskog odgoja pa Matej voli istaknuti kako mu je rad na obiteljskom gospodarstvu odmor od škole.

Dugotrajni štrajk u školama, epidemija koronavirusa i prelazak na online nastavu, rastanci od školskih kolega bez tradicionalne “norijade”, matura pod posebnim protuepidemijskim mjerama..., toliko velikih poremećaja protekle nastavne godine! Ali, Matej je usprkos tome na ovogodišnjoj državnoj maturi ostvario iznimne rezultate, posebno u matematici i fizici. Bez ijedne je pogreške riješio ispite iz matematike A-razine, a ispit iz fizike položio je s odličnim uspjehom i točnošću od 97 posto. Matej kaže kako nije imao nikakvih problema s ispitima državne mature, pripremao se sam i nije trebao dodatne pripreme izvan škole. U dvojbi između Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, Matej se odlučio za Fizički odsjek na PMF - u.

Matej Blašković s kolegicama i kolegama iz razreda
Matej Blašković s kolegama iz razreda

U interakciji s kolegama učenicima, ali i profesorima, svakodnevno je jačao osobne i timske akademske kompetencije kao neuobičajeno samostalan, marljiv i odgovoran učenik koji u svakom trenutku spremno odgovara novim izazovima i zahtjevima osposobljavanja za buduće obrazovanje i karijeru. Kolege iz razreda opisuju ga kao odličnog prijatelja i suradnika koji je u bilo koje doba dana ili noći spreman pomoći, a predsjednica razreda Ana Skukan ističe: „Mislim da je riješio više zadataka zbog nas nego što je radio zbog sebe. Iako mnogo vremena provodi za igricama uvijek je dolazio na razredne zabave, rođendane, kartanja i kao što vidimo škola mu nikada nije patila zbog toga. Malo je reći da je ponos 4.a razreda i da smo zahvalni što smo imali osobu poput njega“.

 

Dragan Siluković, razrednik