Mathema u Koprivnici je ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih škola, srednjih škola te centara izvrsnosti. Organizator natjecanja je UMKOM (Udruga mladih koprivničkih matematičara). Cilj ovog natjecanja je poticanje logičkog mišljenja i matematičkih sposobnosti kod učenika te popularizacija matematike.

Mathema

Natjecanje se održalo u dvije faze. Prva faza održana je online 5. svibnja 2021. godine. U drugu fazu trebalo je ući po pet najboljih ekipa iz svake kategorije. Zbog trenutne epidemiološke situacije druga faza natjecanja održana je također online 28. svibnja 2021. g.

U drugu fazu organizatori su pozvali i više od prvih pet ekipa iz prve faze natjecanja. Ekipa se sastoji od 3 učenika istog razreda.

U svim kategorijama vrijeme predviđeno za natjecanje iznosi 55 minuta, a učenici su rješavali  12 zadataka u prvoj fazi, odnosno 8 zadatka u drugoj fazi. Tijekom online natjecanja naknadna predaja odgovora nije bila moguća. Svaki zadatak ima samo jedno točno rješenje. Ako ekipa ponudi više rješenja, zadatak donosi 0 bodova. Ako niti jedan odgovor nije ponuđen, zadatak donosi 0 bodova. Negativnih bodova nije bilo.

Gimnazija se prijavila s dvije ekipe. Ekipu prvih razreda činili su Erik Hajpek (1.b), Benjamin Varžak (1.b) i Marin Bedić (1.a). Mentorice su Ljiljana Miletić i Lidija Božić. Ekipu drugih razreda činili su Petar Gavrić (2.a), Kristijan Gašpar (2.b) i Ramona Bilić (2.b), a mentorice su Vanda Louč i Sanja Grabusin.

U prvoj fazi natjecanja ekipa prvih razreda riješila je test 100%, dok je ekipa drugih razreda ostvarila drugi rang. U drugoj fazi, ujedno i odlučujućoj, ekipa prvih razreda ostvarila je drugi rang (od ukupno 20 zadataka iz prve i druge faze natjecanja riješili su točno 19 zadataka), dok je ekipa drugih razreda nažalost zakasnila s predajom odgovora.

Čestitke učenicima i mentoricama!