Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u okviru projekta EPAS, a u suradnji sa školskom knjižnicom i Literarnom grupom.

Dana 25. studenog 2020 godine učenici Gimnazije, Požega obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Putem videokonferencije povezali su se sa školama iz Splita, Zagreba i Blata s Koručule.

Škole su međusobno predstavile svoje radove o nasilju nad ženama. Učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita ispričali su priču o mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Yousufzai. Potom se predstavila Gornjogradska gimnazija iz Zagreba s detaljnim statističkim podatcima te prikazom kako grad Zagreb pomaže ženama u nasilnim kućanstvima. Uslijedila je Srednja škola Blato s Korčule koja je edukativnom prezentacijom o vrstama nasilja i rezultatima ankete rasvijetlila činjenicu da je nasilje još uvijek jedna od tema o kojoj se ne raspravlja dovoljno te je potrebno svijest i edukaciju o navedenoj temi podići na višu razinu. Videokonferenciju zaključila je naša Gimnazija temeljitim statističkim izvještajem Ante Ilića. Znamen Devčić i Roko Relić povukli su svoje umjetničke korijene te napisali i predstavili autorske pjesme „Ogledalo“ i „Plavo-smeđe“. Katarina Kovačević je kroz analizu novinskih članaka upozorila na stanje u državi i Požeško-slavonskoj županiji te na vrlo važan ogledni stol koji se treba održati, a tiče se nasilja nad ženama. Završili smo prikazom letka Leona Rakića, koji svojim likovnim talentom uvijek ostavi bez daha.

Važno je naglasiti da borba protiv nasilja nad ženama nije samo jedan dan u godini, već svaki dan te trebamo aktivno zagovarati borbu protiv nasilja i činiti sve što je u našoj mogućnosti kako bi što manji broj žena na dnevnoj bazi doživljavao bilo kakav oblik nasilja.

U privitku članka nalaze se radovi naših učenika.

Fotogaleriju videokonferencije možete pogledati na Facebook stranici knjižnice.

Autorice: 
Patricija Galić i Saša Mutić, 4.d