Na dan 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena, a ove je godine posvećen ženama predvodnicama u borbi protiv bolesti COVID-19. Europski parlament time je istaknuo važnost žena koje se bore protiv koronavirusa tijekom pandemije kojoj se, unatoč svim naporima, i dalje ne nazire kraj. 

Upravo u zdravstvenom sektoru prevladavaju – žene! No, mnogo žena trpi negativne posljedice krize koje je uzrokovala pandemija koronavirusa poput nesigurnih radnih mjesta koja su nestala ili su se promijenila. Nažalost, primjenom ograničenja kretanja dovodi se i do porasta nasilja u obitelji. Razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europskoj uniji i dalje postoji jer žene u prosjeku zarade gotovo 15 % manje po satu od muškaraca. Razlika u plaći u Hrvatskoj iznosi 10,5 %. EU i Parlament nastoje prevladati poteškoće koje se nalaze na putu do ostvarivanja prava žena, rodne ravnopravnosti na poslu, u politici i drugim područjima. 

Naša Gimnazija sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana žena u okviru projekta EPAS na platformi Zoom, a na temu: Stanje ženskih, prava u Hrvatskoj i Europi, položaj žena u politici i znanosti te odnos prema ženama na položajima moći. Priključite se ovoj videokonferenciji u ponedjeljak, 8. ožujka 2021. godine, od 16:00 do 17:00 sati. 

EPAS Videokonferencija u povodu Međunarodnog dana žena 2021. godine

Naši su učenici za tu prigodu izradili digitalne/plakate o iznimnim ženama:

Povodom Međunarodnog dana žena, Državni zavod za statistiku omogućio je pregled najvažnijih pokazatelja iz područja stanovništva, obrazovanja i tržišta rada. 

Više o ovoj temi pročitajte na sljedećem poveznicama:

 

Više o održanoj videokonferenciji pročitajte na mrežnoj stranici organizatora događaja Gimnaziji "Matija Mesić", Slavonski Brod.