Studentica književnosti i bivša učenica Gimnazije Lucija Relić održala je radionicu kreativnog pisanja za sve zainteresirane učenike naše škole. Radionica se održala u petak, 7. sat u školskoj knjižnici.

Radionica se temeljila na tzv. mitskoj metodi o kojoj je govorio engleski književnik Thomas Stearns Eliot u eseju Uliks, poredak i mit (1923.). Riječ je o metodi koju je koristio irski književnik James Joyce u romanu Uliks. Shema likova i događaja u romanu podudaraju se u izvjesnoj mjeri s onima u Homerovoj Odiseji. Stari mitovi i priče u književnosti ne odgovaraju više duhu vremena i prostora, stoga ih pisci često obrađuju u duhu modernizma.  

3

3

3

1

2

Nakon kratkog i zanimljivog uvoda o navedenoj metodi i književnicima, učenici su u grupama dobili zadatak odabrati mit i preispisati ga u moderno doba. Likovi i događaji iz Ilijade, Odiseje, Okovanog Prometeja, Sizifa ili Kralja Edipa dobili su tako suvremenije ruho, a učenici su problematiku koju otvaraju navedeni mitovi na kreativan i originalan način mogli aktualizirati.

Zahvaljujemo prije svega Luciji Relić na odličnoj radionici, ali i profesorici Kristini Lešić i učenicima literarne skupine koji su nam to sve omogućili.

3

2

3

Tekst i fotografije: Medijsko-novinarska skupina