Filip Odobašić, učenik 2. razreda opće gimnazije i član Medijsko-novinarske skupine predstavljao je našu školu u Poreču na trodnevnoj medijskoj edukaciji sportskog novinarstva. U nastavku pročitajte njegov osvrt na edukaciju.

Hrvatski školski sportski savez već treću godinu zaredom održava medijsku edukaciju sportskog novinarstva za srednjoškolce. Ove godine održana je u hotelu Albatros u Poreču od 11. do 14. veljače. Prethodno odabrani učenici novinari (nas ukupno 16) kroz trodnevna su se predavanja i radionice upoznali s dobrim i lošim stranama novinarstva, saznali dosta korisnih informacija za budućnost, a ono što je najvažnije, sve naučeno primijenili u praksi.

Od osam predavača najdojmljiviji mi je bio sportski novinar s HRT-a Ivan Dorian Molnar jer jednog dana planiram postati sportski novinar te sam jednostavno upijao svaku njegovu riječ. Predavanje Sare Horvatić o fotografiji i Frana Peterlina o brendiranju sportaša također su bila veoma zanimljiva i poučna jer sam na jedan interaktivan način saznao nešto novo o čemu prije nisam puno toga znao. Kada smo sva predavanja odslušali, na red je došlo Državno natjecanje u sportskom plesu gdje smo sve naučeno morali primijeniti u praksi. Moj zadatak bio je pratiti izvedbe srednjih škola, odraditi intervju s pobjednicima te na kraju napisati sportski izvještaj za web-stranicu HŠSS-a. Sa svojim prvim odrađenim zadatkom i natjecanjem poprilično sam zadovoljan i jedva čekam nova državna prvenstva kako bih stekao rutinu i iskustvo u obavljanu novinarskog posla. Sljedeća dva prvenstva na kojima ću sudjelovati do kraja ove školske godine su Državno prvenstvo u badmintonu (od 26. veljače do 28. veljače) i Državno prvenstvo u futsalu (od 13. svibnja do 17. svibnja).

Kada sam dolazio u Poreč, ovu edukaciju nisam uopće shvaćao toliko ozbiljno. Mislio sam da će to biti uobičajena i suhoparna predavanja, ali kako se bližio kraj edukaciji i praktični dan (Državno natjecanje u sportskom plesu) moje mišljenje se u potpunosti promijenilo. Ovaj projekt od mene dobiva samo riječi hvale i pohvale jer ovo nam iskustvo nitko neće moći oduzeti. Svi su vrlo susretljivi, uvijek spremni pomoći i odgovorit će na apsolutno svaki vaš problem, vašu nejasnoću. Kad tome svemu pridodate upoznavanje novih prijatelja i novih prekrasnih osoba koje imaju slične interese i koji su ozbiljni kad je rad u pitanju, ali su i uvijek spremni za zabavu i smijeh, onda jednostavno ne možete pronaći ni jednu zamjerku u ovome procesu. Jedno nezaboravno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti i jedva čekam nastavak toga iskustva...

Ovim putem pozivam sve one koji vole sport i novinarstvo da se prijave kako bi zajedno promovirali školski sport te na taj način spasili novinarstvo i medijsku kulturu u Hrvatskoj!

 

I da, nikako nemojte zaboraviti zapratiti stranicu @skolski_sport na Facebooku, Instagramu i TikToku! :)

 

Tekst: Filip Odobašić, 2. c

3

3

1

3

1

3

1

2