Projekt Požega za slijepe - kulturna baština kroz taktilno iskustvo nadahnut je potrebom Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije koja broji 80 članova. 
Projekt se realizira u okviru nacionalne suradničke platforme Novi naručitelji HR, a nastavak je rada Kreativne radionice učenika Gimnazije – KRUG koja već 18 godina radi na različitim projektima i aktualnim temama kulturno umjetničkih sadržaja.

Međutim, ovo je prvi projekt kojeg KRUG provodi prema međunarodno afirmiranom modelu umjetničke produkcije u kojem se građani pojavljuju kao naručitelji umjetničkih radova za javni prostor, sukladno Protokolu kojeg je 1990. napisao belgijski umjetnik François Hers. Prema tom modelu grupa građana, tj. "naručitelja", obraća se "medijatoru" (kustosu, producentu u kulturi), uz čiju pomoć formulira narudžbu te koji im potom predlaže umjetnika za realizaciju. Kroz razgovore naručitelja i umjetnika razvija se umjetničko rješenje za koje se potom zajedničkim snagama traže sredstva. Model je do danas, osim u Francuskoj gdje se kao oblik kulturne demokracije uspješno i kontinuirano primjenjuje 30 godina, primijenjen u nizu drugih zemalja, ponajviše u zapadnim zemljama EU, s preko 500, na taj način, realiziranih umjetničkih djela. U međunarodnoj se komunikaciji za model uvriježio engleski prijevod New Patrons, dok se u francuskom izvorniku model naziva Nouveaux Commanditaires.

Požega za slijepe

 

  • Nositelj projekta : Požega za slijepe - kulturna baština kroz taktilno iskustvo, Gimnazija, Požega
  • Partneri: Gradska knjižnica Požega, Gradski muzej Požega, Turistička zajednica grada Požege
  • Naručitelji u projektu: članovi Udruge slijepih (80 članova)
  • Medijatorica: Vera Ćuže-Abramović, prof., voditeljica KRUG -a u Gimnaziji, Požega i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi
Dnevnik aktivnosti
27. 9. 2023.

Krugovci su posjetili Gradsku knjižnicu u Požegi. Gospođa Vlasta Peći Marić upoznala nas je sa zvučnim knjigama za slijepe i mogućnošću daljnje suradnje.

Gradska knjižnica Požega

 

18. 10. 2023.

Članovi Udruge slijepih primili su krugovce u svoje prostorije te im pokazali kako pišu i čitaju Brailleovo pismo, kako provode slobodno vrijeme igrajući pikado. Nastavak suradnje je dogovoren.

Sastanak u Uduzi

 

8. 12. 2023.

Predstavnici Udruge slijepih napisali su svoju narudžbu, potpisali je te se fotografirali s predstavnicima KRUG-a. Toga su dana imali zajedničku radionicu izrade božićnih čestitki.

Narudžba slijepih
Narudžba slijepih

 

Izrada čestitki
Izrada čestitki

 

Udruga 3
Izrada čestitki

 

Udruga 2
Božićna čestitka

 

Krugovci s članovima Udruge slijepih
Krugovci s članovima Udruge slijepih