Izgubljeni u slobodi

Problematika totalitarističkog vladanja u društvu 20. stoljeća

Mislili ste da ste pročitali sve što bi vas moglo zaintrigirati o vrtlogu zla? Engleski romanopisac poznat po distopijskom savršenstvu  „1984.“, George Orwell, za vas je ogolio sve nekadašnje savršene bajke i pretočio ih u kritični alegorijski roman „Životinjska farma“, Animal Farm, 1945. godine. Njegov drugi najuspješniji roman krije najmračnije tajne Sovjetskog Saveza i njihovih vladara skrivene pod plaštem jedne obične vlastelinske farme.

Borba za izlaskom

         Vlastelinska farma gospodina Jonesa bila je jedna od najvećih farmi u okolini Willingdon u Engleskoj. Njegove životinje bile su dobro napojene i živjele su sasvim pristojnim robovskim životom. No, nakon nekog vremena farmer Jones više im nije pridavao toliko pažnje, krenuo ih je zapostavljati. Više ih nije redovito hranio niti timario, a neke životinje je čak verbalno zlostavljao. Njegovi postupci probudili su životinjske umove, a jedan od njih, glavni vođa njihove male tajne družine bio je stari prasac Major. On je sazvao večernji sastanak u staji kako bi svim životinjama priopćio svoj san. Svi su došli poslušati tako važan govor. Major je govorio srdačno i snažno tako da su sve životinje, svojim tankim razumom, to mogle razumjeti. Potaknuo ih je na pobunu, znao je da će se to jednog dana morati dogoditi, no ne i kada. Nedugo nakon toga, Major je preminuo, ali njegove ideje i pjesmu Životinje Engleske prenosile su druge životinje, većinski svinje. Uvedena su i nova pravila: Četiri noge ili krila dobre, dvije noge loše. Svakodnevno su se održavali sastanci gdje su osmišljavali taktike za napad. Jednog dana gospodar Jones nije uopće dolazio kući, njegove životinje takve izgladnjele i ižednjele postajale su sve nervoznije. Jedna krava je razvalila vrata spremišta gdje su životinje odmah navalile na hranu. Tada se pojavio gospodin Jones sa slugama i bičevima…

Na krilima totalitarizma

            Na početku čitanja Farme nikada ne bismo pomislili na tako mračnu podlogu koja se krije iza stajskih vrata. Lako čitljivo štivo i jednostavno narisana slova uvode nas u propast koja svakom stranicom gradira i postaje veća. Budi zabavu i strah ovisno iz kojeg kuta je čitate. Čista je to satira i izruga tadašnjim totalitarističkim vladarima i režimom. Objedinjuje Sovjetski Savez i njegove najznačajnije vladare: Lenjina, Staljina i Trockog u kojem Staljin, tj. nerast Napoleon manipulira svim životinjama. Kult ličnosti osnovan od strane njega, životinje je učinio vjernima. Kroz njegove skrivene pokrete stanovnici farme bili su zavedeni prividnom dobrotom, a skrivenim zlom. Jedna od najvećih problematika u djelu je obrazovanje. Nepismene i neobrazovane životinje bile su podložnije vladarskim zapovijedima i zahtjevima. Kao takve, svojim sposobnostima nisu mogle utjecati na razotkrivanje terorizma. Također, pomoću moći uvjeravanja, svinje su ušutkale moguće pobune i neslaganja među staležima. Iskrivljavajući povijesne činjenice uvjeravanjem, životinje je dovelo do ruba lagane ludosti gdje su svakodnevno propitkivale svoje postojanje i istinitost takve vrste. Osjećale su se krivima i često su bile kažnjavane ili pak smaknute radi banalnosti priznavanja neučinjenih djela. Njihovi odnosi, kao ni u jednom od režima gdje su temelji bili pojedinac i njegova ideologija, nisu uspješno završili.

Svaki pojedinac zaslužuje imati pravo na svoje mišljenje, odluke te istinu, a najvažnije je da bude slobodan. Dakle, niti jedan pravac individualnih vođenja sa svojevoljnim zakonima nije ispravno rješenje, takav način vrijeđa masu i ugrožava njihove malenkosti stavljajući ih u položaje robova. Kako i mi ne bismo postali nesvjesni totalitaristi važno je uvažavati različita mišljenja, no bolje je to nego živjeti u Sovjetskom Savezu.

Izvor: www.pixabay.com

 

Autorica: Marija Maglajić, 2. e