Školski je zbor i ove godine priredio glazbenu poslasticu - pjesmom i pričom uveo nas je u svijet mjuzikla. U utorak, 11. lipnja 2024. godine tijekom 4. sata u konferencijskoj je dvorani upriličen multimedijski susret za sve zainteresirane učenike. Školski zbor pod dirigentskom palicom profesorice Andree Sovčik izveo je najpoznatije melodije mjuzikla iz svijeta glazbe uz bogate prezentacije i scene iz najpoznatijih svjetskih i hrvatskih mjuzikla (Mamma Mia, Kosa, Briljantin, Jalta, Jalta…). 

3

Mjuzikl:

1. Vrsta scenskoga glazbenog djela, najčešće zabavna značaja, s govorenim dijalozima, glazbenim točkama i plesom. Pojavio se na prijelazu iz XIX. u XX. st. kao izrazito američki potomak europske operete, a razvio se u prvim desetljećima XX. st. u broadwayskim kazalištima, odakle se proširio i Europom. U mjuziklu se zapravo prepleću elementi farse, parodije, vodvilja, operete, pantomime, showa i revije. Glazba nema dominantnu funkciju kao u opereti, nego upotpunjuje i podcrtava važnije scenske radnje; sastoji se od songova, tj. pjesama najčešće s pjevnom melodikom, zatim od vokalnih ansambla i zborskih odlomaka te baletnih ili plesnih scena revijskoga značaja.

2. Igranofilmski žanr u kojem se radnja povremeno odvija pjesmom i plesom ili su oni sastavni dio života junaka (najčešće plesača i pjevača). Fabularno je sličan romantičnoj komediji pa su većina mjuzikala ujedno glazbene komedije. Žanr je nastao početkom zvučnoga filma potkraj 1920-ih, a nastavljao se na tradiciju kazališnog mjuzikla pa su zato mnogi filmski mjuzikli ekranizacije kazališnih.

1

2

Voditeljice programa Nera Bakić (2.c) i Leona Matišić (2.d) zanimljivom su nas pričom uvele u svijet dugokosih hipija i boema 70-ih godina ili zaljubljenih tinejdžera 50-ih godina 20. stoljeća (Hair i Briljantin) ili događaja na marginama povijesnog susreta Roosevelta, Staljina i Churchilla koji je održan u veljači 1945. godine u Jalti (Jalta, Jalta).

Jalta je uvijek aktualna jer će taj nepisani sukob između velikih sila koji se reflektira na male narode i države uvijek postojati. No, bez obzira na sve, uvijek se trebamo veseliti, nadati se i vjerovati u svjetski mir i dobro. 

Zahvaljujemo članovima školskog zbora i profesorici Andrei Sovčik na prekrasnim i poučnim koncertima i nadamo se da će ih ubuduće biti još i više!

3

1

1

3

2