Gimnazija u Požegi ove školske godine sudjeluje u provedbi projekta Ruksak (pun) kulture. Riječ je o kulturno-edukativnom projektu na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U sklopu projekta u gimnazijskoj je knjižnici, 17. svibnja 2019. godine, održana radionica pod nazivom "Pisci u školskim klupama". Gimnaziju je tom prigodom posjetio književnik Kristian Novak, jedan od najuspješnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca u novije vrijeme, autor dvaju nagrađenih romana "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" koji su dočekali i kazališna uprizorenja.

Intervju s piscem
Program se sastojao od dva dijela: predstavljanje opusa Kristiana Novaka uz naglasak na posljednji roman "Ciganin, ali najljepši" te radionički dio za učenike trećih razreda. Radionički je dio bio osmišljen tako da učenici usmjerenom korelacijom ulomaka iz jednog kanonskog lektirnog djela ("Tena" Josipa Kozarca) i suvremenih djela ("Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka i "Oblak boje kože" Nebojše Lujanovića) uočavaju različite literarne predodžbe Roma u književnim djelima.

Radionica

Tijekom radionice učenici su razmjenjivali mišljenja o tome kako književna djela djeluju na oblikovanje društvenoga mišljenja. Ovakav pristup književnome tekstu otvara mogućnost za razvoj kritičkoga mišljenja koje je, kada govorimo o osuvremenjivanju nastave književnosti, jedan od glavnih ishoda odgojno-obrazovnog procesa. Osim toga, upoznavanje suvremenog hrvatskog autora, razgovor o njegovim školskim danima i iskustvima, odnosu prema znanju i bogatstvu koje nudi ljubav prema literaturi zasigurno će izgraditi i pojačano zanimanje prema čitanju općenito.

Rasprava

Uskoro ćete moći pročitati i intervju s književnikom autorice Mateje Ostojić, članice novinarske skupine.

Autor teksta i fotografija: Novinarska skupina