Učenici Gimnazije nastavili su dugogodišnju tradiciju te pod vodstvom profesorice Marine Farkaš organizirali projekt uoči blagdana svete Lucije čija je osnovna ideja upoznati gimnazijalce s tradicijom i kulturom prijašnjih generacija. U srijedu, 12. prosinca 2018. godine prigodno je obilježen dan Svete Lucije.

Ravnateljica pozdravlja nazočne
Ravnateljica pozdravlja nazočne

Dobrodošlicu svim učenicima, profesorima te nazočnim gostima poželjela je ravnateljica, dr. sc. Vesna Vlašić. Ovu godinu često ističemo kao europsku godinu kulturne baštine. Uzimajući u obzir tu činjenicu, osnovna tema istraživanja bila je baština požeškog kulturnog kruga. Gimnazijski zbor pod vodstvom profesorice Sovčik uljepšao je uvodni dio projekta izvedbom adventske pjesme ''Visom leteć''. Nakon njihovog nastupa, voditelji Mia Brezar i Dino Pleša prepustili su riječ profesorici Farkaš koja je priredila kratak pregled dosadašnjih obilježavanja ovog blagdana. U korak s modernom tehnologijom sve se manje prisjećamo i sve više zapostavljamo tradicionalne običaje poput rezbarenja ''babe Luce''- bundeve. Svijeća u bundevi prikazuje pobjedu svjetla nad tamom, upravo prikladnu simboliku za ovo doba godine.

Gimnazija nagodinu slavi značajnu 320. obljetnicu te su u tu svrhu učenici izborne nastave iz geografije pripremili prezentaciju Požeška gimnazija od 1699. godine. Nakon njihovog prezentiranja imali smo priliku poslušati poeziju Marije Dukmenić, članice Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj. Čitajući pjesmu Debele i Mršave smijeha nije nedostajalo, ali ni oduševljenja popraćenog pljeskom.

Upečatljiv naziv, Vallis Aurea, odnosno Zlatna dolina požeški kraj dobiva za vrijeme Rimljana. Pogodan geografski položaj upućuje da je ovaj prostor naseljavan još u vrijeme Antike. Polaznici izborne nastave iz povijesti pod vodstvom profesorice Musil predstavili su znanstvenike našeg kraja i njihova značajna djela.

Lucija 3
Mnogobrojna publika sa zanimanjem prati predstavljanje

Dijelove iz prve monografije našeg grada ''Požega: zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i Požeške županije'', autora Julija Kempfa, pročitali su polaznici izborne nastave iz geografije. Crtice iz života i rada hrvatskog istraživača i putopisca Dragutina Lermana također su priredili geografi.

Već smo spomenuli osnovnu ideju ovoga projekta, no nismo zaboravili da kulturnoj baštinu pripada i način prehrane. Navike konzumiranja bučinog ulja u našem kraju pokazala je profesorica Andreja Drkulec.

U sklopu gimnazijskog debatnog kluba ''In medias res'' koji vodi profesor Stefan Bunjevac učenice su uspoređivale proizvode od buče i proizvode brze prehrane. Na tezu Država treba dodatno oporezivati proizvode brze prehrane predstavili su argumente ''za'' i ''protiv''.

Da smo zakoračili u razdoblje došašća, posjetio nas je još jednom gimnazijski zbor izvedbom pjesme Kyrie Eleison.

Jedan od najdojmljivijih detalja požeške materijalne baštine su bolte na trgu koji se danas zove Trg Svetog Trojstva. Autorica Bolti, Anita Grbavac Jakobović predstavila nam je djelo.

Na samome kraju ugodnog druženja svi prisutni imali su priliku degustirati proizvode od buče koje su pripremili učenici Obrtničke škole u Požegi. Zahvaljujemo profesorici Farkaš što desetu godinu zaredom s našim učenicima provodi projekt koji spaja kulturu, tradiciju i zdravu prehranu.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Priložene datoteke