Povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića Ogranak Matice hrvatske u Požegi organizirao je Državni natječaj za pisanje zavičajnog putopisa i snimanja zavičajne videoreportaže 2023. pod nazivom U skitnjama s Matkom Peićem. Gimnazija je imala i svoje predstavnike, a 9. svibnja je održan svečani program i proglašenje pobjednika natječaja.

Natječaj je otvoren 20. ožujka i trajao je do 20. travnja, a bio je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednje škole. Požeški Ogranak Matice hrvatske organizirao ga je s ciljem poticanja pisanja putopisa kao izuzetno zanimljive i izazovne književne vrste, poticanja promišljanja mladih o osobitostima i ljepotama vlastitoga zavičaja kao poticaja umjetničkom stvaranju te povezivanja stvaralačkog djelovanja s popularnim suvremenim tehnologijama kojima se mladi svakodnevno koriste.

Najuspješniji su radovi nagrađeni i javno predstavljeni na svečanosti povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića u školskoj knjižnici naše škole 9. svibnja 2023. godine.

1

Matko Peić (1923. – 1999.) hrvatski je književnik, povjesničar umjetnosti i slikar. Osobito je poznat po svojim jedinstvenim putopisima u kojima je jednostavnim izrazom i posebnom senzibilnošću uspio spojiti slikarsko oko s pjesničkom maštom. Njegove su knjige putopisa: Skitnje, Crno zlato, Jesen u Poljskoj, Ljubav na putu od Drave do Jadrana...

S obzirom na to da je natječaj proveden na državnoj razini, radovi su pristigli iz svih krajeva Hrvatske. Svi koji su bili u mogućnosti doći, sudjelovali su u prigodnom programu, a ostali učenici i mentori prisustvovali su događaju preko videopoziva. Tako su nam u goste došli mentori i učenici iz OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca i OŠ Profesora Franje Viktora Šignjara iz Virja. U videopozivu su sudjelovali mentori i učenici iz Opatije, Dubrovnika, Zagreba, Rijeke i Malog Lošinja. Tu su, naravno, i predstavnice naše škole.

3

 

Također, povodom predstavljanja radova učenici naše škole zajedno s profesoricama Natašom Puljašić i Duškom Galić osmislili su kratak prigodni program.

„Dobrodošli na svečano proglašenje pobjednika državnoga natječaja za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže! Pozdravljamo sve sudionike koji su nam se pridružili, kao i one koji su se uključili videopozivom!“

 

2

 

Susret je započeo pozdravnim riječima voditeljice programa, učenice 4. razreda Marte Matoković. Pozdravne riječi uputile su predsjednica požeškoga Ogranka Matice hrvatske Anita Katić, prof. i dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije.

 

7

6

 

Učenice Dramske skupine u Gimnaziji pod mentorstvom profesorice Duške Galić - Lena Starčević, 1. b, Lana Jakovljević, 1. b i Marta Matoković, 4. d čitale su ulomke iz putopisa Matka Peića.

Uslijedila je pjesma Odlazak Arsena Dedića u izvedbi Nee Sliško, 1. e, uz klavirsku pratnju Jana Katone, 3. c. Mentorica učenicima je Andrea Sovčik, voditeljica Školskoga zbora u Gimnaziji.

 

2

 

Nakon što smo se na ovako divan način uveli u svijet Peićevih skitnji, bilo je vrijeme za proglašenje najuspješnijih od svih pristiglih radova.

U kategoriji osnovnih škola Prosudbeno povjerenstvo (Marijana Ćorluka, prof., Blanka Đimoti Zima, prof. i Nataša Puljašić, prof.) proglasilo je najbolje radove. Članovi Povjerenstva kratko su se osvrnuli na pristigle radove.

 

1

OSNOVNA ŠKOLA – NAJBOLJI PUTOPISI

Filip Mucić, 7. razred, OŠ Ivana Mažuranića, mentorica Maša Vulić, Vinkovci

Lara Staničić, 6. razred, OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ , mentorica Jelena Matušan, Opatija

1

OSNOVNA ŠKOLA – NAJBOLJE PUTOPISNE VIDEOREPORTAŽE

Lara Brcković, 7. razred, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, mentorica Katarina Franjo, Virje

Džana Čeljo, 5. razred, OŠ Montovjerna, mentorica Nike Savić, Dubrovnik

1

 

Prosudbeno povjerenstvo za srednje škole (Marijan Pavelić, prof., Inga Devčić i Miroslav Paulić, prof.) također je odradilo izazovan posao.

 

1

Sljedeći su radovi proglašeni najboljima:

SREDNJA ŠKOLA – NAJBOLJI PUTOPISI

Elizabeta Abramović, 1. razred, III. gimnazija, mentor Ilija Barišić, Zagreb
Anđela Mađeruh, 1. razred, Prva riječka hrvatska gimnazija, mentorica 
Nataša Kuzmar Colnar, Rijeka

SREDNJA ŠKOLA – NAJBOLJE PUTOPISNE VIDEOREPORTAŽE

Glagoljaši, 4 razred, Srednja škola Ambroza Haračića, mentorice Milica Prole i Zrinka Jensch, Mali Lošinj

Dana Damjanović, 1. razred, Gimnazija, Požega, mentorica Marija Mrkojević

1

Čestitamo svim sudionicima!

Našu je školu predstavljala učenica 1.e razreda Dana Damjanović snimivši videoreportažu pod nazivom Maleno mjesto srca moga koju možete pogledati na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=oTCjr__YgPw&t=10s

Našu je školu u kategoriji zavičajnog putopisa predstavljala još jedna učenica 1.e razreda Marija Maglajić. Njezi putopis nije osvojio nagradu, ali ga i te kako vrijedi pročitati. 

 

 

Tekst i fotografije: Medijsko-novinarska skupina Gimnazije, Požega

 

Priložene datoteke