Dana 7. ožujka 2022. godine započelo je naše domaćinstvo u Erasmus+ projektu „Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future“. Gimnazijski je projektni tim ugostio 26 učenika i 8 profesora iz Litve, Portugala i Turske.  

Projekt je namijenjen svim učenicima od 1. do 4. razreda, a za svoj osnovni cilj ima obogaćivanje učeničkog razumijevanja za različitost, ali i za zajedničke elemente europske baštine i kulture. Umjetnost je idealna platforma za postizanje navedenog cilja.

Osnovna ideja koordinatora svih partnerskih zemalja bila je osmisliti kreativne radionice za učenike koje bi se temeljile na crtanju, oslikavanju keramičkih pločica, izradi mozaika od komadića keramike, fotografiji i dokumentarnom pisanju.

Od samog početka projekta održane su brojne radionice. Sastanci grupa osobito su se intenzivirali unazad nekoliko mjeseci kako bi se pripremilo sve za nadolazeće domaćinstvo.

Video-reportažu o prvoj projektnoj godini možete pogledati na poveznici:


https://vimeo.com/manage/videos/684929752

 

U ponedjeljak, 7. ožujka mobilnost je službeno započela predstavljanjem timova i uvodnim obraćanjem ravnateljice dr. sc. Vesne Vlašić. Radionica izrade mozaika, tijekom koje su skupine bile sastavljene od učenika iz različitih zemalja, pokazala se kao idealna aktivnost za probijanje leda. Učenici su se opustili i krenuli s upoznavanjem, a sve to kroz suradnju i dogovor oko načina izrade mozaika. Teren za izvođenje radionice pripremile su Vera Ćuže-Abramović, profesorica likovne umjetnosti i projektna koordinatorica Marija Mrkojević uz pomoć učeničkog projektnog tima u sastavu: Andrija Perić, Ema Mičević-Marušić, Lorena Bošnjak, Iris Šišić, Klara Safundžić, Laura Pavičić, Lucija Adžić, Marija Čokrlić, Melita Živković, Petra Miličević, Ramona Bilić, Leon Mamić, Anamarija Šantak, Damjan Pavličević, Terezija Tomić, Mia Marinović.

U utorak, učenike je u školi dočekao profesor Hrvoje Mikolčević, gostujući predavač s Tehničke škole koji je u školskoj knjižnici održao predavanje i radionicu o osnovama fotografije te otkrio svoje savjete kako snimiti najbolje fotografije. Zahvaljujemo mu na trudu i doprinosu, a njegove ćemo savjete svakako zapamtiti i koristiti ih u praksi.

Tijekom projektnog tjedna aktivnosti su bile organizirane i u večernjim satima u školi. Učenici su mogli razvijati svoje kritičko mišljenje tijekom debate „Metaverse – the future of communcation“ koju su nam organizirale učenice Elena Augustinović, Anja Kovačević, Marta Hac i Marta Pamuklić uz mentorstvo profesora Stefana Bunjevca.

Drugu je večer organiziran kviz općeg znanja koji je sastavio naš profesor povijesti Ivor Čevapović.

Učenici su bili očarani i znamenitostima našega glavnoga grada Zagreba. Posjetili smo izložbu „Korijeni i krila - Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903“ u Galeriji Klovićevi dvori, koja tematizira život i opus velikog umjetnika.

Predzadnji je dan bio namijenjen dovršavanju i predstavljanju mozaika i postavljanju izložbe. Održala se završna ceremonija u kojoj su učenici po skupinama predstavili svoje mozaike te objasnili njihovo značenje.

Detaljnije o tome možete vidjeti u video-reportaži:

 

https://vimeo.com/manage/videos/687648214

 

Dojmove učenika teško je pretočiti u riječi jer se emocije ni pokretima ni riječima nisu mogle izraziti. Bilo je tu puno i smijeha i suza, no obje stane otišle su kući s najljepšom uspomenom koju će pamtiti cijeli život. Učenice Melita Živković i Petra Miličević rekle su nam da su ponosne na cijeli naš tim za ovako veliki projekt. Također su nadodale da se njihova sreća ne može ni izreći zbog prijavljivanja u ovaj projekt te se naravno nadaju što skorijoj mobilnosti u strane države.

Učenice Vita Boreiša i Karolina Sčastna, učenice iz Litve, bile su u potpunosti očarane Hrvatskom. Na pitanje o izradi mozaika, nasmijale su se i rekle da, koliko god bilo teško, još toliko više ih je duhovno povezalo. Iz tih mozaika izrodilo se jedno veliko prijateljstvo te da su sretne jer su usputno naučile još jednu novu tehniku kreativnog stvaranja.

Učenici iz Turske, Adi Akyurek, jako se svidjela radionica o fotografiji, rekla nam je kako obožava fotografiju te da je ovo bilo od velike pomoći za njezine daljnje fotografske pohode. Također je nadodala kako se, kao i većina učenika, ovdje po prvi put susrela s ovakvom vrstom izrade mozaika te da joj se jako svidjelo. Općenito obožava izražavati svoju kreativnost na različite načine pa joj je ovo bilo od velike pomoći.

Ovim se putem još jednom želimo zahvaliti cijelom našem timu, svim učenicima i profesorima koji su ovaj plan proveli u djelo. Za sve nas ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo, a mi se nadamo što skorijoj mobilnosti i nastavku projekta.

Nastavak slijedi u Vilniusu od 24.4. do 30.4.!

Fotogaleriju možete vidjeti u nastavku...

 

Tekst: Mia Marinović, 2.a