Članice Novinarske skupine razgovarale su s Lanom Radošić, prvakinjom Državnog natjecanja u poznavanju hrvatskog jezika. Intervju je prigodan jer je Lani u petak 22. listopada svečano uručen Oskar znanja. Lana je izvrsna učenica drugog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimanzije u Požegi. U nastavku pročitajte što nam je rekla o sebi i svojim interesima.

Lana, kakav je osjećaj biti državna prvakinja iz hrvatskog jezika?

Ponajprije sam jako iznenađena jer stvarno to nisam očekivala.

Što ili tko te potaknuo na prijavu za natjecanje iz hrvatskog jezika?

Profesorica me potaknula na prijavu, iako je to već i bila moja želja nakon dobrog iskustva s natjecanja u 8. razredu.

Osim rada s mentoricom, profesoricom Anom Rajner, za natjecanje je potrebno uložiti i mnogo samostalnog rada kod kuće. Koliko si otprilike sati uložila u samostalno pripremanje za natjecanje?

Vjerojatno svaki trenutak u kojem sam imala slobodnog vremena i volje.

Po ovome bi se dalo zaključiti da ti je hrvatski najdraži predmet, je li ta pretpostavka točna?

Hrvatski mi je zasigurno jedan od omiljenih predmeta. Volim učiti o svom jeziku, mislim da je jezik nešto što obilježava svaki narod i da učenjem o svom jeziku čuvamo i neku tradiciju. Kod jezika je zanimljivo i to što se razvija i mijenja, a rekla bih da je hrvatski jezik posebno bogat, pogotovo u dijalektima i svojoj povijesti.

Lana s mentoricom, profesoricom Anom Rajner.

1

 

Lana i Oskar znanja:

2

 

3

 

Voliš li čitati? Ako je tvoj odgovor potvrdan, imaš li kakve preporuke?

Iskreno, slabo čitam osim lektire. Od stvari koje sam nedavno čitala u slobodno vrijeme najviše mi se svidjela knjiga Bal inja u New Yorku Fabricea Colina, francuskog autora fantazije, znanstvene fantastike i magičnog realizma. Od lektirnih naslova koje smo dosad radili u srednjoj školi najdraže su mi bile Lovac u žitu J. D. Salingera i pjesme V. Nazora.

 

Koja je tvoja opuštajuća rutina kada želiš odmor od škole?

Kada želim odmor od škole, tu i tamo „zaglavim“ s nekim ekranom (npr. uz dobar film), ali puno mi je draže to slobodno vrijeme provesti s obitelji ili negdje vani, npr. u prirodi. Volim crtati, slušati glazbu, voziti bicikl, šetati, fotografirati…

Lanine fotografije:

1

 

1

 

 

Baviš li se kakvim izvannastavnim ili izvanškolskim aktivnostima?

Sudjelujem u izvannastavnim aktivnostima poput Medijsko-novinarske skupine, Muzejsko-galerijske grupe i Robotike.

Kako bi se opisala u 3 riječi?

Optimistična, savjesna, kreativna.

Kada bi se morala odreći nečega u životu, što bi to bilo?

Vrlo bih se rado odrekla nekih svojih loših navika.

Uspoređujući osnovnu i srednju školu, koja bi odnijela pobjedu i zašto?

Osnovna bi škola odnijela pobjedu sa sentimentalne strane, ali u nekom drugom pogledu nisu usporedive. I osnovna i srednja škola imaju neke prednosti i nedostatke, no ja ni u jednoj nisam imala neko značajnije neugodno iskustvo.

Kada bi morala izdvojiti jednu (možda i najbitniju) vrlinu naše Gimnazije, koja bi to bila?

Vrlina Gimnazije koju bih ja izdvojila jest raznolikost unutar nje jer stvarno ima prostora i mogućnosti za svakoga kada se radi o nekakvim dodatnim sadržajima i aktivnostima, i u društvenom i u prirodoslovnom području.

Što bi poručila ostalim učenicima koji možda planiraju srušiti tvoj (možda i nepobjedivi) rezultat?

Najvažnije je kod ovakvih natjecanja odabrati predmet koji volite jer ćete morati uložiti puno vremena u pripreme pa je najbolje posvetiti se području koje vas zanima i koje vam neće dosaditi. Također je bitno, osim, naravno, samog učenja, vježbanje na zadacima s prijašnjih godina. Konkretno za hrvatski, bilo bi dobro imati (ili posuditi) gramatiku hrvatskog jezika i proučiti je od korica do korica, a na sam dan natjecanja potrudite se biti opušteni.

 

Intervju s Lanom vodile učenice Mia Marinović i Terezija Tomić.

Fotografije: Lana Radošić, Marija Mrkojević, prof.

 

Priložene datoteke