U petak, 21. lipnja 2024. godine u 13 sati u Gradskom kazalištu Požega održana je završna svečanost u povodu 325. obljetnice osnutka Gimnazije, Alojzijeva i pozdrava s maturantima.

Posljednji dan nastavne godine 2023./2024. zaključen je lijepom, svečanom i dirljivom pričom koja je na završnoj svečanosti održanoj u Gradskom kazalištu Požega objedinila 325. obljetnicu osnutka Gimnazije, Alojzijevo i pozdrav s maturantima.

Prigodni su nam program upriličili učenici i profesori Gimnazije Požega te im ovim putem srdačno zahvaljujemo na trudu i radu na ovako zahtjevnom projektu.

Sve je započelo himnom u nadahnutoj izvedbi vokalistice Nee Sliško (2. e) i flautistice Lucije Prpić (2. a). Učenice naše škole za nastup je pripremala profesorica Andrea Sovčik.

Svečanost je otvorila koordinatorica cijelog programa i profesorica Nataša Puljašić, a pozdravni su govor uputili ravnateljica Anita Katić prof. te zamjenik županice Ferdinand Troha, dipl. ing.

3

3

3

 

SIMBOLIKA 21. LIPNJA U GIMNAZIJSKOJ POVIJESTI I VAŽNOST SVETOGA ALOJZIJA GONZAGE

Iako se o našoj čuvenoj Gimnaziji koju su u njenih sada već 325 godina postojanja proslavili brojni đaci, njihovi profesori i ravnatelji, mnogi ne znaju da je upravo 21. lipnja upisan u njezinu zlatnu povijest puno puta. Naime, nakon svega 27 godina od osnutka, 1726. godine, čak 109 đaka zahtijevalo je novi, primjereniji smještaj. Nešto istočnije od crkve sv. Lovre, upravo je 21. lipnja 1726. godine postavljen kamen temeljac za novu gimnazijsku zgradu. Ova zgrada, poslije Djevojačka škola, a nakon toga samostan Časnih sestara Milosrdnica, nakon 150 godina postaje pretijesna gimnazijalcima pa ju svečanim otvorenjem, 21. lipnja 1877. godine zamjenjuje nova zgrada pod brijegom nekadašnje požeške tvrđe. Istoga datuma, 21. lipnja, na koji se obilježava spomen na isusovca, svetoga Alojzija Gonzagu, 1891. godine blagoslovljena je nova gimnazijska zastava s likom svetoga Alojzija i grbom Grada, koju su umjetnički izvezle časne sestre u Zagrebu. Kuma zastavi bila je Marija Reiner (majka Hedvige Lerman), a zastava se danas restaurirana čuva u Gradskom muzeju Požega.  Sveti Alojzije Gonzaga preminuo je 21. lipnja, točno 300 godina prije nego su mu dobrovoljnim prilozima Požežani odali počast novom zastavom. Požeška Gimnazija osnovana je daleke 1699. godine kao jedna od pet najstarijih škola u Hrvatskoj. Tijekom niza stoljeća promijenila je tri lokacije, ali i nekoliko reformi i organizacijskih struktura, a ponovnom uspostavom Gimnazije Požega u ožujku 1992. godine utemeljena je i praksa godišnjega javnog predstavljanja gimnazijskih postignuća, obično 21. lipnja, na dan svetoga Alojzija Gonzage, zaštitnika mladeži.

Život i djelo Alojzija Gonzage, koji je ujedno i zaštitnik Gimnazije, kroz zanimljivu su nam priču prikazali naši voditelji Anja Soldo (3. c) i Fran Galović (3. b), a učenice Lora Ledić (2. a), Marta Paić (1. a) iz Plesnog studija Marine Mihelčić i Karla Paukner (2. d) iz Plesnog studija Ilijane Lončar plesnom su koreografijom dočarale najbitnije događaje iz njegova života.

3

3

 

Iako je svečanost posvećena prvenstveno ovogodišnjim maturantima, predstavljeni su i najzapaženiji rezultati svih naših učenika tijekom nastavne godine 2023./2024.

A nakon svega, došao je i trenutak posvećen maturantima! Posebno je lijepo i svečano na pozornici Gradskog kazališta Požega bilo vidjeti maturante i njihove razrednice i razrednike.

Za početak, na pozornicu su pozvani učenici 4. a razreda kao i njihov razrednik, profesor Dragan Siluković, koji im je uručio svjedodžbe.

3

3

 

4.b razred i njihov razrednik Dalibor Kovačević.

3

3

 

4.c razred i razrednica Sanja Musil.

3

3

 

4.d razred i razrednica Miriam Jurić.

3

3

 

Svaki program uvijek dodatno oplemene članovi školskog zbora. Tako je bilo i ovoga puta, naime, nakon dodjele svjedodžbi maturantima zboraši su izveli latinsku pjesmu De Brevitate Vitae, mnogo poznatiju po svojim prvim stihovima Gaudeamus igitur, poznatu studentsku himnu u mnogim europskim zemljama.

Izvedbu zbora možete pogledati i poslušati na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=7_wLk6JuhlY

 

Nakon pjesme naši su voditelji Anja Soldo i Fran Galović ponovno pozvali maturante, one najuspješnije, tj, one koji su sve četiri godine prošli s odličnim uspjehom i koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim i državnim natjecanjima. Ravnateljica Anita Katić, prof. uručila im je prigodne poklone.

Najuspješniji maturanti s ravnateljicom Anitom Katić, prof.

3

 

U tablici donosimo popis najuspješnijih maturanata.

3

3

3

 

Prekrasno je bilo vidjeti ovu mladost i to u ovako velikom broju, a kako su oni doživjeli svoj gimnazijski put, gdje vide svoje kolege u budućnosti te što žele poručiti maturantima i svojim nastavnicima rekli su nam predstavnici generacije, jedna od najboljih učenica generacije 2023./24. i sudionica državnih i međunarodnih natjecanja, Ena Špoler, te jedan od najboljih učenika Gimnazije i Glazbene škole Požega, Jan Katona.

Nismo mi obična generacija. Došli smo u Gimnaziju s maskama na licu i prolazili evakuacijske vježbe za potrese. Ipak, četiri godine prošle su kao tren. Kao kad profesor kaže 'Ovo je kratki test', a potrebno je četiri godine da ga se riješi, tako je naš 'test' trajao četiri godine, a činio se tako kratkim! Sjećam se prvog dana škole, kad smo svi bili pomalo uplašeni i nesigurni. No zajedno smo rasli, učili, smijali se i stvarali uspomene koje ćemo nositi sa sobom cijeli život. Svi smo različiti, svatko od nas ima svoje snove i ambicije, ali upravo te različitosti su ono što nas čini snažnima i posebnima. Iako će nestati naši razredi u školama i zamijeniti nas sljedeće generacije, osjećaj pripadnosti koji smo stekli u našim razrednim zajednicama nikada neće u potpunosti nestati.  (iz govora predstavnika generacije)

 

Govor u cijelosti možete pogledati na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=C6ctnHxs7NE

 

Niti ova svečanost nije mogla proći bez videoosvrta naše nagrađivane filmašice Terezije Tomić (4.a) na protekle četiri godine u kojemu je život tipičnoga srednjoškolca prikazan upravo kroz njihove oči, duhovite i često dječji zaigrane.

 

Generaciju 2023./24. obilježio je i jedan veliki gubitak, gubitak učenice Ene Došen koja nas je prerano napustila, no ostavila veliko nasljeđe na razini ne samo generacije i škole, nego i šire lokalne zajednice. Eni u spomen prvi je put dodijeljena nagrada koja nosi ime po njoj.Ena je svojom vedrinom, dobrotom i kreativnom pokretačkom energijom ispunjavala našu školu gdjegod i kadgod bi se pojavila. Nagradom, kao uspomenom na nju, želimo ubuduće prepoznavati, poticati i slaviti slične učenice i učenike koji nas takvom svojom životnom snagom, cjelovitošću, svestranošću i društvenom odgovornošću povezuju i oplemenjuju kao školsku zajednicu. Upravo su naši maturanti ove godine predlagali najzaslužnije za ovo priznanje uvažavajući sljedeće kriterije izbora:

-         karakter, etičnost i kreativnost;

-         socijalna osjetljivost, uključenost i utjecaj;

-         sudjelovanje i doprinos školi u izvannastavnim aktivnostima;

-         visoka postignuća u školskom znanju i vještinama.

Imajući u vidu navedene kriterije, učenici su u proteklom periodu predlagali nekoliko kandidata od kojih je troje među njima prihvatilo kandidaturu:

-         Terezija Tomić, 4. a

-         Helena Starčević, 4. c

-         Tvrtko Pilić, 4. d

Nakon uzimanja u obzir svih kriterija izbora i uvažavajući posebnost  svih predloženih kandidata, Povjerenstvo za dodjelu Nagrade Ena Došen donijelo je odluku ove godine nagraditi sve troje učenika.

Nagradu učenicima dodijelila je Enina majka Marija Došen koja se prisutnima obratila riječima:

Dragi maturanti, imali smo priliku vidjeti da uz znanje i sposobnosti imate i onu drugu stranu - veliko srce i ljudskost. Želim vam svu sreću svijeta. Hvala vam u ime cijele Enine obitelji! Sretno!

 

Svečano obilježavanje polako se privelo kraju, a kako ljepše nego našim mladim snagama, zborašima pod vodstvom profesorice Andree Sovčik. Izveli su nam pjesmu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta.

Izvedba: 

https://www.youtube.com/watch?v=HJggljxREf0

Prema svemu viđenom, možemo biti zadovoljni i s nadom i uzbuđenjem gledati u budućnost naših gimnazijalaca koji će hodati itekako veliki ispod zvijezda ponosno noseći ime Gimnazije Požega na svom daljnjem obrazovnom putu.

Svijet je pun mogućnosti, ali samo vi možete odabrati svoj put. Ne bojte se preuzeti rizike i slijediti svoje snove. I na kraju, budite ljubazni. U svijetu koji je ponekad pun nesigurnosti i izazova, vaša ljubaznost može biti iskra koja će promijeniti sve. Idemo stvarati svijet u kojem želimo živjeti! 

(iz govora predstavnika generacije)

 

Tekst: Nataša Puljašić, Marija Mrkojević

Fotografija i video: Marija Mrkojević